Hlavní obsah

Praha bude za tramvaje ročně platit o miliardu méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský dopravní podnik a strojírenská firma Škoda Transportation ve čtvrtek po několikaměsíčním vyjednávání podepsaly dohodu o úpravě problematické smlouvy na dodávku tramvají za 19,2 miliardy Kč. Po podpisu smlouvy o tom novináře informoval primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Foto: Jana Šprunková, Právo

Tramvaj 15T For City od Škoda Transportation

Článek

Kromě rozložení splátek na období delší o čtyři roky a zachování ceny se obě strany dohodly na tom, že tramvaje budou lépe vybavené. Výrobce dodá soupravy s klimatizací a připojením na wi-fi. Zároveň prodlouží záruku pro již dodané tramvaje, které byly poruchové.

Smlouva z minulosti znamenala pro zadlužený dopravní podnik, který je největší městskou společností v ČR, velkou finanční zátěž. Vedení Prahy mluvilo dokonce o krachu podniku. V původním kontraktu z roku 2006 se město pod vedením tehdejšího primátora Pavla Béma (ODS) zavázalo odebrat 250 tramvají 15T ForCity.

Každý rok to znamenalo investici přesahující dvě miliardy korun. Nízkopodlažní tramvaje navíc od začátku vykazovaly technické problémy, podnik reklamoval třeba vadné brzdy.

Původně se mluvilo o možnosti snížit počet dodávaných tramvají. Tato varianta ale při vyjednávání padla. Dohoda o odkladu splátek se týká poloviny původního kontraktu, tedy 125 tramvají za zhruba devět miliard korun. Podnik soupravy odebere mezi lety 2015 až 2018. Platit bude ale až do roku 2022. Ročně tak uhradí polovinu, tedy 1,14 miliardy korun.

Výrobce tramvají si ale vyžádal od Prahy garance za odložené splátky. Zastupitelé by o tom měli rozhodovat v červnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám