Hlavní obsah

ČEZ v Turecku spouští první elektrárnu na pláži

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetická společnost ČEZ spouští v jihovýchodním Turecku ve zkušebním provozu paroplynovou elektrárnu. Díky unikátní poloze na pláži může být chlazena přímo mořskou vodou. Firma to oznámila v tiskové zprávě.

Foto: ČEZ

Stavba paroplynové elektrárny Egemer v jihovýchodním Turecku začala na podzim roku 2011.

Článek

Komise tureckého ministerstva energetiky provedla v polovině dubna inspekci chodu plynové turbíny a na základě pozitivních výsledků vydala speciální povolení. Zkušební provoz byl zahájen zapálením první plynové turbíny na konci března, v dubnu následuje synchronizace generátoru a zapálení druhé plynové turbíny. Počátkem května by měla najet do provozu i parní turbína.

Už během zkušebního provozu bude ČEZ za elektřinu dodanou do sítě dostávat zaplaceno, což přinese dodatečné úspory v řádu stovek miliónů korun.

Elektrárna na písku

Výstavba paroplynového zdroje o celkovém instalovaném výkonu 872 MW byla zahájena na podzim 2011. Realizuje ji ČEZ spolu s místní společností Akkök. Není to první paroplynová elektrárna ČEZ v Turecku, kterou společně firmy spustily.

„Po ukončení testovacího provozu budeme v Turecku provozovat tři paroplynové elektrárny,“ upřesnila pro Novinky mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Poprvé ale elektrárna stojí na pláži. Výstavba jen necelý kilometr od Středozemního moře s sebou nesla řadu úskalí. Zejména bylo potřeba stabilizovat povrch písečné pláže.

„Tisíc sto betonových pilot, sahajících až do hloubky 35 metrů, a dalších 10 tisíc sypaných štěrkových pilot hlubokých 20 metrů snižují rizika poruch podloží při zemětřesení,“ vysvětluje Karel Duba, vedoucí projektového týmu Egemer. Díky této unikátní poloze může být však elektrárna chlazena přímo mořskou vodou. Přivaděč vody je veden 1,5 kilometru po mořském dně.

Foto: ČEZ

Takto vypadá elektrána při zahájení zkušebního provozu.

Jednotlivé komponenty elektrárny byly dodávány z celého světa – generátory z USA, plynové turbíny z Francie a parní z Čech, kotel z Jižní Koreje. Kromě samotné elektrárny byly vybudovány také linky pro vyvedení výkonu v celkové délce 34 kilometrů a 17kilometrová plynová přípojka.

Zahájení ostrého provozu je v plánu v letošním třetím čtvrtletí. Elektrárna s účinností přesahující 57 procent a životností minimálně 30 let by pak měla ročně vyrobit až 7000 GWh elektrické energie.

Skupina ČEZ zahájila své podnikání v Turecku v roce 2008 podpisem o strategické spolupráci se společností Akkök Group. Společný podnik Akenerji provozuje dvě paroplynové, jednu větrnou a osm vodních elektráren o celkovém instalovaném výkonu přes 640 MW.

Výrobní firma dosahuje již dva roky po sobě rekordních provozních zisků (v roce 2013 1,8 miliardy korun). Daří se tam i v oblasti distribuce, ČEZ se svým partnerem Akkök dodává elektřinu 1,4 miliónu zákazníků v jedné z nejprůmyslovějších oblastí na severozápadě Turecka.

Reklama

Výběr článků

Načítám