Hlavní obsah

Brusel: Žádnou paniku, s dluhem za ruský plyn Ukrajině pomůžeme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

K panice kvůli dluhu Ukrajiny za ruský plyn není důvod, dodávky do Evropy ohroženy nejsou, byť tím Moskva straší. Řekl to v pátek eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger. Podle něj Brusel pracuje na plánu, jak Ukrajině pomoci se splátkami, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin představitelům evropských zemí, mimo jiné i české hlavě státu Miloši Zemanovi, zaslal dopis, ve kterém varoval, že by mohl zastavit dodávky plynu na Ukrajinu, pokud Kyjev včas neuhradí své závazky.

"Jsme v úzkém kontaktu s Ukrajinou a její plynárenskou společností, abychom zajistili, že Ukrajina bude schopná platit a že dluh, který plynárenská společnost má vůči (ruskému) Gazpromu, nebude dále růst," řekl Oettinger. Dodal, že v pondělí se kvůli tomu chystá sejít s ukrajinskými ministry zahraničí a energetiky.

"Připravuji řešení, které je součástí balíku finanční pomoci, kterou Mezinárodní měnový fond, Evropská unie a Světová banka poskytují Ukrajině," řekl eurokomisař.

Ze zmíněného balíku bude podle Oettingera možné platby za plyn hradit. Dodávky plynu do Evropy tak prý nejsou ohroženy. "Není žádný důvod panikařit," řekl.

Ukrajina dluží Rusku za plyn 44 miliard

Gazprom tento týden uvedl, že dluh Ukrajiny za dodávky plynu se vyšplhal na 2,2 miliardy dolarů (43,8 miliardy Kč).

Ruská monopolní firma zvýšila ceny plynu pro Ukrajinu o 81 procent na 485,50 dolaru (9700 Kč) za 1000 metrů krychlových z předchozích 268,5 dolaru. Evropští zákazníci Gazpromu platí za ruský plyn v průměru 370 až 380 dolarů za 1000 metrů krychlových.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám