Hlavní obsah

Financial Times: Pardubický kraj je regionem budoucnosti

Právo, Novinky, pit, ib, ner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší perspektivu a potenciál z regionů východní Evropy má Pardubický kraj. Vyplývá to z výsledků soutěže European Cities and Regions of the Future 2014/2015, kterou vyhlásil časopis fDi Magazine vydavatelství Financial Times.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Kunětickou horu v Pardubickém kraji

Článek

Úspěch podtrhuje skutečnost, že Pardubický kraj skončil v doplňkové kategorii příliv zahraničních investic na třetím místě, když prvenství bral další český region – Plzeňský kraj.

„Podobně jako jiné části světa, také Evropa se v posledních několika letech zmítá v bouři recese, ale nyní existují náznaky optimismu,“ uvedla autorka studie Cathy McReynoldsová. Připomíná, že situace doznala zlepšení například i v Irsku nebo ve Španělsku, které tvrdě zasáhla nedávná finanční krize.

A právě ekonomické oživení by mělo být patrné na růstu potenciálu evropských měst i regionů. Porotci v aktuálním ročníku hodnotili perspektivu toho kterého regionu či města na základě pěti kategorií. Jednalo se o ekonomický potenciál, lidské hodnoty a životní styl, efektivitu plateb, infrastrukturu a vztahy v obchodním prostředí. Údaje shromažďovali ze 468 lokalit.

Dobrá poloha, tradice i moderní centra

„Umístění Pardubického kraje na prvním místě v kategorii nejperspektivnějších regionů nových zemí Evropské unie je fantastický výsledek a jasná zpráva, že Pardubický kraj může být vnímán investory jako silný a konkurenceschopný,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Podle něj je to důkaz promyšlené investiční politiky kraje, která se provádí prostřednictvím rozvojových projektů.

Výhodou Pardubického kraje je podle hejtmana dobrá strategicko-geografická poloha, stejně jako průmyslová tradice a rozvíjející se moderní centra. „Pokud by se podařilo dokončit tolik potřebnou silnici R35 a I/43, mohli bychom být ještě atraktivnější,“ připomněl.

V budoucnu bude určitě důležitá strategie podpory zahraničních investic. „Naším společným úkolem teď bude tento výsledek maximálně využít při jednáních s partnerskými regiony v zahraničí i při setkáních s velvyslanci a obchodními komorami,“ dodal hejtman.

Rozdíl je v letišti

„Důkazem úspěšné spolupráce veřejného sektoru a zahraničních investorů je dlouhodobý trend, kdy zahraniční investoři v Plzeňském kraji svoji výrobu nadále rozšiřují a zaměřují se i více na investice s vyšší přidanou hodnotou a investice do výzkumu,“ stojí v hodnocení, které týká se Plzeňského kraje.

„Když pomineme Prahu, jsme na tom ze všech našich krajů ekonomicky nejlépe,“ řekl Právu plzeňský hejtman Václav Šlajs (ČSSD). „A v celkovém výsledku nás předčil Pardubický kraj jen díky letišti, které – na rozdíl od toho našeho v Líních – funguje,“ podotkl hejtman.

Plzeňsku pomohl například vědecko-výzkumný potenciál Západočeské univerzity a plzeňského Vědeckotechnického parku, kvalifikovaná pracovní síla či kontinuální snaha o zlepšení podnikatelského prostředí i služeb pro investory. „Samozřejmě nám pomáhá dálnice a blízkost Německa,“ doplnil Šlajs.

K předání cen pro „Evropská města a regiony budoucnosti 2014/2015“ dojde 12. března ve francouzském Cannes.

Východoevropské regiony budoucnosti
pořadíregion
1.Pardubický kraj (Česko)
2.Plzeňský kraj (Česko)
3.Praha (Česko)
4.Centrální federální okruh (Rusko)
5.Malopolsko (Polsko)
6.Hornoslezský metropolitní svazek (Polsko)
7.Bukurešť – Ilfov (Rumunsko)
8.Velkopolsko (Polsko)
9.Bratislava (Slovensko)
10.Mazovsko (Polsko)
Zdroj: fDi Magazine

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám