Hlavní obsah

NATO může vyslat za určitých podmínek na Ukrajinu 100 tisíc vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severoatlantická aliance (NATO) poprvé od začátku války na Ukrajině pojmenovala podmínky, za nichž by zvážila vyslání západních vojáků na pomoc Kyjevu. S odkazem na anonymní zdroje o tom informoval italský list La Reppublica. List nicméně upozorňuje na to, že se jedná pouze o preventivní rétoriku.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Vlajka Severoatlantické aliance (NATO)

Článek

Je to poprvé, co Severoatlantická aliance označila, byť v důvěrném a neveřejném režimu, určité červené linie, jejichž překročení by mohlo znamenat nasazení aliančních vojáků na Ukrajině. S odkazem na anonymní zdroje o tom informoval italský list La Repubblica.

List s odkazem na anonymní zdroje zmiňuje konkrétně dvě červené linie. Tou první by byl zásah třetí strany do války. Nejpravděpodobnějším scénářem by bylo zapojení Běloruska.

V případě prolomení severozápadní fronty by se mohl otevřít koridor právě mezi Ukrajinou a Běloruskem, a Aliance nechce, aby toho země v čele s Alexandrem Lukašenkem využila. Podle NATO je hranice mezi Ruskem a Ukrajinou příliš dlouhá a zranitelná.

Preventivní rétorika

Druhá červenou linií by pak byla vojenská provokace proti Pobaltí a Polsku, nebo dokonce cílený útok na Moldavsko.

List v textu několikrát upozorňuje, že v rámci NATO jde stále o preventivní rétoriku, jejímž cílem je hlavně odradit Rusko. Nicméně podmínky pro naplnění severoatlantické představy o nutnosti intervence na Ukrajině nejsou nereálné.

O možnosti případného vyslání západních vojáků na Ukrajinu například mluvil několikrát otevřeně francouzský prezident Emmanuel Macron.

Kdyby Rusko prolomilo frontu, je možné vyslat na Ukrajinu vojáky, tvrdí Macron

Zahraniční

Výběr článků

Načítám