Hlavní obsah

Banka Morgan Stanley zaplatí miliardu dolarů za urovnání sporu kvůli hypotékám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americká banka Morgan Stanley zaplatí regulátorům 1,25 miliardy dolarů (25,5 miliardy Kč) na urovnání soudního sporu kvůli prodeji hypotečních cenných papírů. V úterý to oznámila banka. List Wall Street Journal tvrdí, že je to pro tuto bankovní společnost největší výdaj na právní spory související s finanční krizí.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Banka se na urovnání dohodla s Federálním úřadem pro financování bydlení (FHFA). Urovnání se týká rizikových hypotečních půjček typu "subprime", které byly hlavní příčinou zhroucení hypotečního trhu v USA. Z něj se pak vyvinula globální finanční krize.

Americké hypoteční agentury Fannie Mae a Freddie Mac, které po vypuknutí krize zachraňovala americká vláda, obvinily několik bank, že je při prodeji těchto cenných papírů oklamaly, což jim později způsobilo enormní ztráty.

Americká vláda v roce 2011 kvůli spornému prodeji hypotečních cenných papírů podala žalobu na nejméně 17 velkých finančních institucí.

Spory hasí i banka JPMorgan Chase

Na dalším urovnání kvůli sporným hypotečním papírům se dohodla také americká banka JPMorgan Chase. Souhlasila, že americké vládě zaplatí 614 miliónů dolarů (12,5 miliardy Kč) na urovnání obvinění, že podváděla federální úřady v souvislosti se státním programem podpory hypotečních půjček. Ty měly miliónům Američanů zajistit dostupnější bydlení.

JPMorgan prý připustila, že v průběhu více než deseti let schválila tisíce hypotečních půjček, které ale nesplňovaly kritéria na pojištění od Federálního úřadu pro bydlení (FHA) či ministerstva pro záležitosti veteránů. O tom, že banka ví o problémech u těchto půjček, ale vládu podle prokuratury neinformovala. Stát tak utrpěl "podstatné ztráty".

Reklama

Výběr článků

Načítám