Hlavní obsah

Koruna dál padá, k euru se dostala na téměř pětileté minimum

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká měna se v pondělí dostala s odpoledním kurzem 27,60 Kč/EUR na nejslabší hodnotu k jednotné evropské měně od konce března 2009, tedy na téměř pětileté minimum. Pokračující sešup koruny nadále souvisí s devizovými intervencemi České národní banky (ČNB), zahájenými na počátku listopadu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Koruna k euru dále oslabuje.

Článek

„Koruna se od 7. listopadu, kdy ČNB intervenoval proti koruně, nachází  pod trvalým prodejním tlakem,“ sdělil Novinkám analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Od posledního zasedání ČNB koruna vůči euru oslabila o téměř dvě koruny – z 25,80 na 27,60 Kč/EUR.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru v roce 2013

Nabízí se otázka, proč koruna neustále oslabuje, když ČNB počátkem listopadu uvedla, že bude udržovat kurz poblíž hladiny 27 Kč/EUR.

Podle Nováka je to především kvůli tomu, že v týdnech po 7. listopadu došlo ke změně rétoriky ČNB ohledně úrovně koruny k euru. „V den intervencí totiž ČNB zveřejnila, že chce udržovat korunu v blízkosti hladiny 27 Kč/EUR, později se z ,27‘ stala úroveň, na které bude ČNB intervenovat proti silné koruně,“ ozřejmil Novák. Spodní hranice je tedy jasná – 27 Kč/EUR, ovšem tu horní zatím nikdo nedokáže odhadnout.

„K oslabení koruny navíc přispěly i, z mého pohledu, nešťastná vyjádření některých členů bankovní rady, kteří krátce po intervenci nevyloučili další intervenci s cílem oslabit korunu až na 28 Kč/EUR,“ připomněl Novák. Současné oslabování koruny lze chápat tak, že trh testuje, jak moc slabou korunu ČNB ještě snese a jakou již nikoli.

28 korun za euro ještě letos?

V úterý navíc zasedá letos naposledy bankovní rada ČNB a bude jistě zajímavé sledovat, jak se její členové k současným hodnotám koruny postaví. „Pokud rada neřekne jednoznačně, že se kurz příliš vzdaluje od původně uváděných 27 Kč/EUR, můžeme být ještě v tomto roce svědky 28 korun za euro,“ domnívá se Novák.

Podobného názoru je i analytik Václav Franče z Raiffeisenbank. Jak uvedl pro Novinky, možná je před úterním zasedáním bankovní rady mezi investory mírná nervozita, že by mohl padnout od centrálních bankéřů nějaký silnější výrok

V souvislosti s listopadovou devizovou intervencí ČNB proti koruně už podražilo zboží z dovozu, jako například pohonné hmoty nebo elektronika. Stoupnout by mohly i ceny automobilů, vzrůst by mohly také hypotéky. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám