Hlavní obsah

Ve Francii zatkli 21 lidí, koně pro vývoj antibiotik končili u řezníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Jednadvacet lidí podezřelých z podvodů s koňským masem zatkla na jihu země francouzská policie. Uvedly to tamní úřady a farmaceutická společnost Sanofi Pasteur. Ta koně využívala pro vývoj antibiotik, podezřelí je ale prý prodávali ke zpracování na jídlo, k čemuž tato konina nebyla vhodná.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Zpracovávání koniny, ilustrační foto

Článek

Více než stovka policistů v pondělí ráno podle agentury AP zasahovala celkem v 11 regionech. Státní tajemník na ministerstvu hospodářství Benoit Hamon rozhlasové stanici RTL řekl, že zásah byl především otázkou bezpečnosti potravin než jen pouhého podvodu. „Tito koně měli skončit na jatkách a místo toho končili u řezníka,“ prohlásil politik.

Mluvčí firmy Sanofi Pasteur Alain Bernal agentuře Reuters řekl, že společnost používala koně k inkubaci protilátek pro výrobu očkování „na všechno od vztekliny po hadí kousnutí“. Koně podle něj byli v dobrém zdravotním stavu, ale jejich maso nebylo vhodné pro lidskou stravu. Podle mluvčího firma s vyšetřovateli spolupracuje, ale netuší, jak dlouho mohlo k podvodům docházet.

„Mohlo se to týkat stovek koňů, pokud se to dělo několik let. V posledních třech letech jsme museli vyřadit asi 200 koní,“ dodal s tím, že tito koně byli „továrnami na protilátky“.

Do podvodu zapleteno více zemí

Podle francouzských rozhlasových stanic bylo maso prodáváno obchodníkům, kteří jsou podezřelí, že falšovali veterinární dokumenty, aby toto maso mohlo být použito v potravinářství. Mezi zatčenými jsou prý jak producenti masa, tak obchodníci a veterináři.

Francie je jednou ze zemí, jimiž letos otřásl skandál s nepřiznaným koňským masem v potravinách, který v Evropě vypukl letos v lednu. Tehdy se koňská DNA našla v mražených mletých karbanátcích prodávaných v supermarketech v Irsku a Velké Británii. Později se ukázalo, že do podvodů s koninou byla zapletena jatka a obchodníci s masem od Rumunska po Nizozemsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám