Hlavní obsah

Irsko setřáslo zátěž záchranného programu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin
Aktualizováno

Irsko je první zemí eurozóny, které se podařilo úspěšně dokončit mezinárodní záchranný program, uvedl podle agentury Reuters irský ministr financí Michael Noonan. Kvůli rozsáhlým problémům v bankovním sektoru byla země nucena požádat o pomoc před třemi lety.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Irský ministr financí Michael Noonan.

Článek

„Není to konec cesty. Je to velmi důležitý mezník,“ upozornil ministr s tím, že země musí pokračovat ve stejném typu politiky.

Irsko se v roce 2010 dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem na úvěrovém programu za 85 miliard eur (asi 2,3 biliónu korun). Součástí podmínek programu byla rozsáhlá úsporná opatření.

„Irsko před třemi lety požádalo o pomoc, aby udrželo své finance pod kontrolou. Podmínky programu splnilo zavedením úsporných opatření,“ uvedl ministr. Rozpočtový deficit i státní dluh ale podle něj stále zůstávají příliš vysoko.

Věřitelé již minulý měsíc oznámili, že Irsko úspěšně prošlo posledním hodnocením plnění podmínek, takže se v prosinci může stát první zemí eurozóny, která záchranný program opustí. Irská vláda později uvedla, že po opuštění programu nebude od věřitelů potřebovat žádný záložní úvěr.

Příští rok plná soběstačnost

V uplynulém roce se Irsku podařilo vrátit se na dluhopisové trhy a příští rok by již mělo být finančně plně soběstačné.

Irská ekonomika se v letošním druhém čtvrtletí dostala z druhé recese za posledních pět let. Příští rok jsou však na programu další výdajové škrty a nezaměstnanost v zemi zůstává vysoká.

Noonan uvedl, že vláda po opuštění záchranného programu zváží možnost snížení daně z příjmu s cílem podpořit hospodářský růst a tvorbu nových pracovních míst.

Příští rok by chtělo mezinárodní záchranný program opustit Portugalsko. Záchranné programy nyní využívá i Řecko a Kypr, Španělsko obdrželo pomoc pro svůj bankovní sektor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám