Hlavní obsah

Do zóny Triangle u Žatce možná přijde nový investor, slibuje práci pro tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do zóny Triangle u Žatce možná přijde nový investor, který zde chce utratit deset miliard korun a plánuje vytvořit tisícovku pracovních míst. Zatím prý ale ještě uvažuje o Polsku, řekl ve čtvrtek hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM). Jméno firmy zatím zveřejnit nechtěl, podle dostupným informací jde ale o jihokorejského výrobce pneumatik Nexen.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Firma Nexen se údajně zajímala i o pozemky v Moravskoslezském kraji. V říjnu to prozradil ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) a totéž zopakoval ve čtvrtek i Bubeníček. "Firma jednala i na severní Moravě, v Maďarsku a na Slovensku," prohlásil.

Také prezident Miloš Zeman při své návštěvě Moravskoslezského kraje prozradil, že by strategickým investorem mohl být výrobce pneumatik z Jižní Koreje.

Podle Bubeníčka už jsou ale ve hře jen dvě místa - průmyslová zóna Triangle a Polsko. Jasno by mělo být 27. listopadu, na kdy hejtman svolal zasedání krajského zastupitelstva.

To samé potvrdila také mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Jana Dronská. "Stále je to tak, že investor se rozhoduje mezi Českem, Polskem a Slovenskem. Nic ještě nebylo rozhodnuto. A stále platí, že čím víc o tom budeme mluvit, tím tu investici můžeme víc ohrozit," řekla Dronská.

Zóna stála přes dvě miliardy

Pneumatiky Nexen jako originální komponenty využívají mimo jiné korejské automobilky Hyundai a Kia, které mají továrny v Česku a na Slovensku. Firma má továrnu v Jižní Koreji a nově v Číně.

Průmyslová zóna na ploše bývalého letiště mezi Mostem a Žatcem už stála Ústecký kraj více než 2,2 miliardy korun. Téměř 1,7 miliardy byla státní dotace, zbytek zaplatil kraj. Za dalších 154 miliónů korun tam navíc buduje novou čistírnu odpadních vod. Nyní v ní sídlí společnosti působící většinou v automobilovém průmyslu, Hitachi, Gestamp Louny, Johnson Controls, zpracovatel pryže Hargo a výrobce turbín Solar Turbines. V areálu je také fotovoltaická elektrárna.

Koncem loňského roku odešel dosud největší zaměstnavatel, firma Panasonic, jež zaměstnávala 530 lidí. V jejím závodě ji nahradí výrobce autosedaček Gammer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám