Hlavní obsah

Inflace v eurozóně v září klesla nejníž za více než tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Míra inflace v eurozóně v září podle prvního rychlého odhadu klesla výrazněji, než se předpokládalo. Růst spotřebitelských cen zpomalil na 1,1 procenta ze srpnových 1,3 procenta, a dosáhl tak nejnižšího tempa od února 2010. Vyplývá to z údajů zveřejněných statistickým úřadem Eurostat.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Data naznačují, že Evropská centrální banka (ECB) může zachovat uvolněnou měnovou politiku, s jejíž pomocí hodlá podpořit oživení ekonomiky v měnové unii. Eurozóna se ve druhém čtvrtletí vymanila z vleklé recese. Zadlužení spotřebitelé ale nechtějí příliš utrácet, i když hospodářský růst v zemích platících eurem by měl podle očekávání zrychlovat.

V září, stejně jako v srpnu, nejvíce rostly ceny potravin, alkoholu a tabáku. Tempo jejich růstu však zpomalilo na 2,6 procenta z předchozích 3,2 procenta v srpnu. V poklesu pokračovaly ceny energií – podle odhadů se snížily o 0,9 procenta, zatímco v srpnu energie zlevnily o 0,3 procenta. Služby v září zdražily o 1,5 procenta a průmyslové neenergetické zboží o jedno procento.

Žádná inflační rizika

Analytici v průzkumu agentury Reuters v průměru předpokládali, že míra inflace poroste tempem 1,2 procenta. Z prvních dat za tento měsíc plyne, že inflace v zemích eura zůstává pod dvouprocentním limitem, který si jako strop cenové stability stanovila ECB. „Nepozorujeme žádná inflační rizika,“ sdělil ekonom Christoph Weil ze společnosti Commerzbank. „Evropská centrální banka nemá důvod, aby kvůli inflaci jednala. Může zůstat u své expanzivní politiky,“ dodal.

S prudkým poklesem míry inflace se letos potýkají především slabší ekonomiky eurozóny, na které těžce dolehla dluhová krize. Například Řecko čelí deflaci, tedy poklesu cen. V Itálii podle pondělních předběžných údajů tamního statistického úřadu meziroční míra inflace tento měsíc klesla na 0,9 procenta, což je nejnižší úroveň od listopadu 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám