Hlavní obsah

Kromě oceli umí ve Vítkovicích kovat už i titan, jako první v Česku

Právo, Pavel Karban
Vítkovice

Strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group je první firmou v ČR, která umí zpracovávat titanové výkovky. Takovou výrobu dosud zvládá jen 15 firem na světě, Vítkovice díky moderní rychlokovárně společnosti Vítkovice Hammering.

Foto: Profimedia.cz

Inzulinová pumpa vyrobená z titanu, ilustrační foto

Článek

„Jde o speciální byznys, ve kterém se pohybuje malá skupina výrobců z USA, Velké Británie, Francie, Německa, Ruska, Itálie a Číny. Česká republika je osmou zemí, kde se mohou produkovat titanové výkovky pro kosmický program, letectví a medicínské využití,“ uvedl ředitel Vítkovice Hammering Jaromír Šiler.

Podle něj jde v případě přechodu z kování oceli na kování titanu o technologický skok. „Vysoce kvalitní neželezné kovy se kovají v menších objemech, ale s násobně vyšší přidanou hodnotou a tedy i cenou, než mají ocelové výkovky,“ poukázal.

Prvních deset tun titanu v podobě kruhových tyčí o průměru 135 milimetrů a délce 12,5 metru už míří na jih Evropy. „Obchodního partnera ani cílovou zemi nebudeme zveřejňovat, protože na tak specifickém trhu, kam vstupujeme, bychom okamžitě odkryli naše obchodní kanály, a to rozhodně nechceme,“ upozornil Martin Szromek, který má ve firmě na starosti právě nový specifický sortiment. Upřesnil ale, že výsledné výrobky najdou uplatnění v medicíně.

Zhruba 30 procent produkce rychlokovárny využije skupina Vítkovice Machinery Group sama, podstatná část výroby pak směřuje na export. Odběratelé jsou nejen v Evropě, ale také v Rusku, Indii či Jižní Americe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám