Hlavní obsah

Máte nehorázné zisky, řekl Morales a nechal znárodnit letiště v Bolívii

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

La Paz

Bolivijský prezident Evo Morales vydal příkaz ke znárodnění společnosti SABSA, která provozuje mezinárodní letiště ve třech největších městech země. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že oficiálním důvodem je nesplnění investičních závazků.

Foto: Henry Romero, Reuters

Bolivijský prezident Evo Morales

Článek

V současné době je hlavním majitelem SABSA španělská firma Abertis. „Chci, aby obyvatelé Bolívie věděli o tom, že došlo ke znárodnění SABSA,“ sdělil Morales v televizním projevu. Dodal, že společnost vykázala „horentní zisky v porovnání se směšně malými investicemi“. Abertis kontrovala tím, že v posledních letech investovala přes 12 miliónů dolarů (asi 228 miliónů korun).

Jedná se o letiště v Cochabamba, La Paz a Santa Cruz. Podle španělského ministerstva zahraničních věcí by převzetí mohlo narušit diplomatické vztahy. Již dříve vyzval španělský premiér Mariano Rajoy latinskoamerické vlády, aby respektovaly španělské investice a vlastnická práva v tomto regionu.

Společnost Abertis uvedla, že znárodnění SABSA se nedotkne jejího hospodaření. „Respektujeme rozhodnutí Bolívie a doufáme, že proces bude probíhat v souladu s mezinárodním právem a dosáhneme dohody týkající se přiměřeného odškodnění,“ sdělila v prohlášení.

Znárodnění letišť není první, které Morales od svého nástupu v roce 2006 provedl. Loni země převzala kontrolu nad několika firmami na přenos a distribuci elektrické energie, což mělo dopad na investice španělských společností Red Electrica a Iberdrola. Již dříve došlo k ovládnutí energetického sektoru, telekomunikačních společností i některých dolů a hutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám