Hlavní obsah

Průmysl v eurozóně procitá, v prosinci překvapil růstem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Průmyslová výroba v eurozóně v prosinci podle sezónně přepočtených údajů ve srovnání s listopadem stoupla o 0,7 procenta. Je to první růst od loňského srpna a zároveň mnohem lepší výsledek, než se čekalo na finančních trzích. V listopadu se výroba o 0,7 procenta snížila, vyplývá z údajů Evropského statistického úřadu Eurostat.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V celé Evropské unii pak výroba vzrostla o 0,5 procenta a je to rovněž její první růst od srpna. Ačkoli se z dat za jeden měsíc nedají dělat závěry, podle analytiků údaje potvrzují, že eurozóna se pozvolna dostává z vleklé hospodářské recese.

Růst výroby šel přitom v prosinci napříč všemi sektory. Zvyšovala se tak výroba zboží dlouhodobé i denní spotřeby, tedy počínaje chladničkami a konče například ravioli. Důležité je, že solidní růst nadále vykazuje německý průmysl, tedy motor celé eurozóny.

Výroba v Německu se v prosinci zvýšila o 0,8 procenta, tedy mírně nad průměrem eurozóny. To odpovídá očekávání ekonomů, podle nichž se eurozóna letos zotaví z recese.

Česko se meziročně propadlo

Pokud jde o EU, tak ve srovnání s listopadem 2012 největší nárůst průmyslové výroby zaznamenalo Irsko (8,5 procenta), Lotyško a Slovinsko (shodně 2,7 procenta). Naopak největší pokles hlásí Slovensko (-4,4 procenta) a Dánsko (-2,3 procenta).

Oproti prosinci 2011 rostla průmyslová výroba nejvíc v Lotyšsku (10,7 procenta), na Maltě (10,3 procenta) a v Litvě (9,1 procenta). Největší propad naopak statistici zaznamenali ve Španělsku (-6,9 procenta), Itálii (-6,6 procenta), České republice (-5,8 procenta) a v Polsku (-5,4 procenta).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám