Hlavní obsah

Dolar po Obamově volbě oslabil, akcie zamířily vzhůru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po znovuzvolení Baracka Obamy americkým prezidentem zamířil kurz dolaru vůči hlavním světovým měnám směrem dolů, naopak posílila jednotná evropská měna. Akcie amerických firem mírně rostly.

Foto: Profimedia.cz

Stodolarová bankovka

Článek

Ačkoli se Obamovi připisovaly větší šance na konečný úspěch, investoři si tak jistí nebyli. Svědčí o tom mimo jiné fakt, že zpevňovaly akcie z odvětví, kterým by se mělo dařit lépe, pokud by volby vyhrál republikán Mitt Romney. Jedná se o těžbu uhlí, energetiku a zbrojovky.

V souvislosti s Obamovým zvolením se dá očekávat, že americká centrální banka (Fed) bude pokračovat v uvolňování měnové politiky, což v reálu znamená větší přísun peněz do ekonomiky. V tomto případě pak vzniká tlak na znehodnocování dolaru.

I když ve volbách uspěl Obama, rozložení politických sil v Kongresu se téměř nezměnilo. To znamená, že zatímco kontrolu nad Senátem mají i nadále demokraté, ve Sněmovně reprezentantů dál vládnou republikáni. To je pro rychlou dohodu nad spornými otázkami nebezpečný výsledek, zvlášť před koncem roku, kdy se blíží hrozba rozpočtového provizoria.

Akcie na hlavních burzách v západní Evropě zahájily v reakci na Obamovo vítězství obchodování růstem. Trh nyní bude přesouvat pozornost na Řecko, kde má parlament ve středu hlasovat o novém programu úspor za 13,5 miliardy eur (asi 341,5 miliardy korun). Jeho schválení je nutnou podmínkou pro poskytnutí dalšího mezinárodního úvěru, aby se jihoevropská země vyhnula státnímu bankrotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám