Hlavní obsah

Ve Španělsku se bouří zaměstnanci železnic proti snižování mezd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělskou železnici zasáhla v pondělí stávka zaměstnanců, kteří protestují proti snižování mezd a chystaným reformám. Zrušeny musely být stovky spojů, takže na silnicích vedoucích do velkých měst jako je Madrid a Barcelona se tvoří dopravní zácpy. Bez problémů ale podle agentury AP není ani provoz metra.

Foto: Susana Vera, Reuters

Lidé na madridském vlakovém nádraží Atocha

Článek

Státní železniční společnost RENFE uvedla, že musela zrušit kolem 300 zrychlených spojů a vlaků intercity. Vedení firmy ale s odboráři dohodlo, že bude zachována alespoň základní úroveň služeb, což znamená, že by se měla postupně rozjet více než polovina vlaků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělští železničáři vstoupili do stávkyVideo: Reuters

Zaměstnanci svolali stávku, protože se jim nelíbí plán restrukturalizace dopravy, s kterým se počítá na příští rok. Podle nich změny povedou ke ztrátě pracovních příležitostí. Zaměstnanci metra v Madridu a Barceloně se k protestu připojili tím, že ve špičce omezovali provoz.

Španělsko je za poslední tři roky už podruhé v recesi. Bez práce je asi 25 procent lidí v produktivním věku, což je nejvíce z celé Evropské unie. Hůř na tom zatím nejsou ani Řekové. Část ekonomů tvrdí, že Španělsko bude nuceno požádat o mezinárodní finanční pomoc, vláda v Madridu to ale zatím odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám