Hlavní obsah

Průmyslová výroba v EU i eurozóně v červnu klesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průmyslová výroba v zemích Evropské unie i eurozóny se v červnu snížila. V celé EU byla ve srovnání s předchozím měsícem nižší o 0,9 procenta a v eurozóně o 0,6 procenta, v květnu naopak rostla. Nižší je produkce průmyslu i v meziročním srovnání. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

ilustrační foto

Článek

V EU klesla proti květnu produkce ve všech odvětvích. V zemích platícím eurem se zvýšila výroba zboží dlouhodobé spotřeby a energie. Z jednotlivých zemí, ze kterých jsou informace k dispozici, výroba klesla v 16 a rostla v pěti v čele s Litvou, Slovinskem a Irskem. Nejvyšší pokles zaznamenaly Británie, Polsko a Estonsko.

Meziročně byla průmyslová výroba v EU nižší o 2,2 procenta a v eurozóně o 2,1 procenta. Nižší byla v obou regionech ve všech oblastech, v čele s produkcí polotovarů. Produkce průmyslu se propadla ve 12 zemích, nejvíce v Itálii a Španělsku. V osmi zemích v čele s Irskem a Lotyšskem rostla a v Řecku zůstala beze změny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám