Hlavní obsah

Recese ve Španělsku se prohloubila, ekonomika se dále propadá

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Recese ve Španělsku v letošním druhém čtvrtletí narostla, když tamní ekonomika zaznamenala pokles o 0,4 procenta. V prvním čtvrtletí klesl hrubý domácí produkt (HDP) o 0,3 procenta. Informoval o tom server BBC. Na meziroční bázi španělská ekonomika poklesla o rovné procento.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zhoršení španělského HDP odráží podle tamního statistického úřadu „slabší domácí poptávku“. V pyrenejské zemi navíc vzrostla roční míra inflace, která v červenci činila 2,2 procenta oproti 1,8 procenta v červnu. Lidé i podniky omezují výdaje, důvěra zahraničních investorů ochabuje.

V souvislosti s tím přibývají spekulace, že eurozóna se bude muset nějak snažit snížit náklady na výpůjčky na trzích pro země, jako je právě Španělsko nebo Itálie.

Španělsko se nachází ve druhé recesi od roku 2009 a odhady hovoří o tom, že jeho ekonomika bude klesat ještě i během příštího roku. V zemi zuří vysoká nezaměstnanost, největší v rámci Evropské unie, která se drží nad 24 procenty.

Jean-Claude Juncker, lucemburský premiér a šéf ministrů financí eurozóny, takzvané Euroskupiny, se nechal slyšet, že sedmnáctičlenná eurozóna se v současné době nachází v rozhodující fázi boje proti dluhové krizi. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám