Hlavní obsah

Ropa Brent nahlédla pod stodolarovou hranici

Londýn
Aktualizováno

Ceny ropy na světových trzích pokračují v poklesu a barel severomořského Brentu se poprvé od loňského října dostal pod hranici 100 dolarů. Za poklesem stojí zejména obavy z dalšího zhoršení evropské dluhové krize a horší hospodářská data z Číny. Hospodářský útlum by mohl ještě víc snížit poptávku po surovinách.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Krátce po páteční jedenácté hodině dopoledne se nejbližší termínový kontrakt na ropu Brent prodával za zhruba 99,60 dolaru, což byl proti předchozímu závěru v New Yorku pokles o více než dvě procenta. Později se ale cena nad 100 dolarů vrátila. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) spadla na zhruba 85 dolarů.

Statistika z Číny ukázala, že aktivita v tamním průmyslu podle oficiálního indexu nákupních manažerů prudce ochladla a drží se jen těsně nad hranicí 50 bodů. Ta je předělem mezi poklesem a růstem. Podobný index, který sestavuje banka HSBC, přitom zůstává pod 50 body. Pokles je hlubší, než se na trhu očekávalo.

Cena ropy se kvůli problémům v eurozóně a známkám zpomalení růstu v Číně i v USA snižuje už delší dobu. Brent za květen zlevnil o více než 14 procent, což je nejhlubší měsíční propad od roku 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám