Hlavní obsah

Japonsko a Kanada budou jednat o volném obchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonsko a Kanada zahájí rozhovory o volném obchodu mezi oběma zeměmi. Dohodli se na tom premiéři Jošihiko Noda a Stephen Harper, který je od pátku na návštěvě Tokia. Pokud bude dohoda dotažena, vznikne první zóna volného obchodu mezi Japonskem a další zemí v rámci skupiny G8.

Foto: Issei Kato, Reuters

Kanadský premiér Stephen Harper a jeho japonský protějšek Jošihiko Noda.

Článek

„Je to vskutku historický krok, který přispěje ke tvorbě pracovních míst a k ekonomickému růstu v obou zemích,“ řekl Harper s tím, že tato jednání doplňují ambiciózní kanadské plány na poli mezinárodního obchodu.

Oba premiéři rovněž slíbili, že budou usilovat o posílení spolupráce v ekonomice, energetice a bezpečnosti. Japonsko do Kanady vyváží hlavně automobily, stroje a další průmyslové zboží, dováží suroviny a zemědělské produkty. Obě země chtějí vstoupit do americko-asijského projektu transpacifické obchodní zóny.

Noda zdůraznil zejména význam spolupráce soukromého sektoru obou zemí v obchodu se zemním plynem a dalšími zdroji energie. Japonsko po odstavení většiny jaderných elektráren po loňské březnové havárii na elektrárně Fukušima má problémy s dodávkami elektřiny a potřebuje si zajistit stabilní dodávky energetických surovin.

Reklama

Výběr článků

Načítám