Hlavní obsah

Evropská komise chce po Španělsku vysvětlení vysokého deficitu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise (EK) vyzvala Španělsko, aby jí podalo vysvětlení, proč rozpočtový deficit pyrenejské země za loňský rok dosáhl takové výše. Informoval o tom v úterý list The Economic Times.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Evropské komise.

Článek

Španělské ministerstvo financí oznámilo v pondělí rozpočtový schodek za loňský rok ve výši 8,51 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Výsledek je vyšší v porovnání s plánovaným odhadem ve výši 8,2 procenta a výrazně nad odhady EK, které hovořily o 6,5 procenta.

„Musíme porozumět příčinám tohoto dramatického propadu," nechal se slyšet mluvčí EK Olivier Bailly. „Je to problém na straně příjmů? Je to problém výdajů? Je to problém na národní úrovni? Je to problém regionů?“ položil otázku Bailly. Podle mluvčího musí Španělsko rovněž předložit reálný výhled letošního rozpočtu co nejdříve, nikoli až na konci března.

Velká nezaměstnanost a slabá poptávka

Španělsko sužuje v souvislosti s dluhovou krizí obrovská nezaměstnanost, která dosahuje téměř 23 procent a je nejvyšší v Evropské unii. Španělská konzervativní vláda nastoupila cestu tvrdých úsporných opatření, což vyvolává ve společnosti značnou dávku nevole.

Španělskou ekonomiku trápí mimo jiné zpomalující se vývoz, stejně jako ochabující tuzemská poptávka. Průzkumy trhu ukazují, že Španělé méně nakupují a raději šetří na horší časy.

Reklama

Výběr článků

Načítám