Hlavní obsah

MMF půjčuje hlavně Evropě, musíme ho před ní chránit, míní analytik

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní měnový fond (MMF) je tak moc angažován v pomoci zemím EU, že by jej měli neevropští členové skupiny nejsilnějších ekonomik světa G20 chránit před dalšími tlaky z Evropy na pomoc. Uvedl to před víkendovou schůzkou skupiny G20 analytik přední investiční společnosti Pimco Mohamed Erian v listu The Financial Times. Podle něj je ohrožena důvěryhodnost MMF, kterou je třeba chránit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Erian zmínil, že ještě před schválením druhého úvěru Řecku, bylo 60 procent všech půjček od MMF poskytnuto zemím EU, zejména Řecku, Irsku a Portugalsku. MMF přitom má 187 členů.

MMF bude nyní čelit i dalším tlakům na pomoc zemím EU. Podle analytika pro to je několik důvodů Peníze od MMF jsou levné a jejich získání navíc může přitáhnout privátní investory. Navíc jsou spojena s opatřeními, která posilují ekonomiku země.

Evropská unie však dokázala tak tlačit na MMF, že se jí dařilo získávat i půjčky, aniž by musela plnit stejně tvrdé podmínky jako jiné země. Podle něj šlo nejen o nadlimitní částky. Horší bylo, že podpůrné programy nesplňovaly tři klíčová kritéria MMF včetně zlepšení schopnosti splácet střednědobé úvěry. Ve výsledku se tak podkopává důvěryhodnost MMF.

Evropa proti zbytku světa

Podle experta z Pimco je ale velká šance, že neevropské země budou tlaku EU snadno čelit, protože zejména latinskoameričtí a asijští členové si pamatují, čím vším si lidé museli projít, než země dostala mnohem menší půjčku od MMF.

Erian navíc zmiňuje, že Evropská unie půjčky nepotřebuje, protože má sama dost vlastních prostředků. Upozorňuje, že peníze na nízký úrok mohou půjčovat země jako je Německo, nebo přímo Evropská centrální banka.

Podle něj to ale Evropa činit nechce, protože je hluboce rozdělena v pohledu na to, jak by měla fungovat eurozóna

Počáteční ekonomické, finanční a sociopolitické podmínky byly v každé členské zemi výrazně odlišné. Toto ale podle něj nemůže řešit MMF. O směřování eurozóny musejí rozhodovat sami členové eurozóny.

A právě jednotné směřování eurozóny je nejlepším základem účinnějšího eurovalu, píše se v listu Finacial Times. Dokud se země eurozóny na jednotném postupu neshodnou, mají mimoevropští členové G20 globální odpovědnost chránit MMF, aby neutrpěla další škody na důvěryhodnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám