Hlavní obsah

Temelín je proti zemětřesení odolný

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případná zemětřesení v okolí Jaderné elektrárny Temelín (JETE) její bezpečnost neohrozí. Vyplývá to z výsledků výzkumu zpracovaného týmem seismologů a geologů, kteří prověřovali ohrožení lokality elektrárny podle nejnovějších metod.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Jak Právo informoval mluvčí elektrárny Marek Sviták, odborníci potvrdili závěry nedávno provedených zátěžových testů. Z nich vyplývá, že JETE s rezervou odolá zemětřesením, která mohou být v její blízkosti reálná.

„Elektrárna Temelín se nachází ve velmi stabilním geologickém prostředí. Jen několik málo jaderných elektráren ve světě je postaveno v takto z hlediska otřesů klidném území,“ konstatoval spoluautor studie Jan Prachař ze společnosti Energoprůzkum.

Nová analýza sleduje mimo jiné výsledky paleoseismologických průzkumů, které umožňují odborníkům sledovat jevy staré až desetitisíce let. „Podrobné průzkumy prokázaly, že k zemětřesení způsobeném Hlubockým zlomem nedošlo od čtvrtohor, tedy v posledních 22 tisíci letech,“ upřesnil Jiří Málek z Ústavu struktury a mechaniky hornin Akademie věd ČR.

Větší otřes v lednu

Mluvčí JETE v této souvislosti připomněl, že v okruhu do 50 kilometrů od elektrárny Temelín byla zaznamenána pouze malá zemětřesení, největší z nich mělo magnitudo 3,5 stupně Richterovy stupnice, což je hodnota 100krát menší než je odolnost elektrárny.

K poslednímu většímu otřesu země poblíž Temelína došlo letos 12. ledna u Českého Krumlova. „Zemětřesení nemělo žádný vliv na elektrárnu, ale pro nás bylo vědecky zajímavé, protože to bylo první zemětřesení v této lokalitě zaznamenané pomocí přístrojů,“ poznamenal Málek a dodal, že poslední známé zemětřesení zde obyvatelé pozorovali v roce 1900.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám