Hlavní obsah

ČNB nepřekvapila, úrokové sazby ponechala beze změny

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ponechala úrokové sazby beze změny. Uvedl to mluvčí ČNB Marek Petruš. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od počátku května 2010 na historickém minimu 0,75 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České národní banky

Článek

„Výhled na ekonomiku se v posledních dvou měsících vyvíjel o trochu lépe, než jsme se obávali, ale pořád to není žádná sláva,“ uvedl analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank. S ohledem na očekávanou recesi eurozóny i Česka a absenci poptávkových inflačních tlaků je tak podle Brožky nepravděpodobné, že by ČNB začala s brzkým zvyšováním úrokových sazeb.

Podle nové prognózy ministerstva financí by česká ekonomika neměla spadnout do recese. Měla by spíše stagnovat, či dokonce o něco růst. „Z toho ale nevyplývá růst spotřebitelské poptávky a tlak na spotřebitelské ceny,“ doplnil analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Sazby i nadále nízké

Podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta lze prostředí, ve kterém se v současnosti nachází česká ekonomika, směle označit za téměř deflační. „Poptávkové tlaky téměř neexistují a lze očekávat, že budou nevýznamné i po celý rok 2012,“ je přesvědčen Novák s tím, že slabá domácí poptávka je umocněna fiskálně restriktivními kroky současné vlády, nízkým růstem mezd a obavami domácností z budoucího hospodářského vývoje.

„Ať již sazby v tomto roce zůstanou na současných úrovních, nebo dojde k jejich úpravě, je velmi pravděpodobné, že na velmi nízkých hodnotách se udrží i v nadcházejících letech,“ doplnil Novák.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám