Hlavní obsah

V Řecku se koná další masivní stávka proti rozpočtovým škrtům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Čtyřiadvacetihodinová stávka státních a soukromých zaměstnanců proti rozpočtovým škrtům ve čtvrtek paralyzovala Řecko. Podle agentury Reuters se uzavřely školy, nemocnice pracují pouze v pohotovostním režimu, omezena je městská doprava včetně aténských příměstských vlaků.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Protestní pochod v Aténách

Článek

Do stávky vstoupili pracovníci ministerstev, státních podniků a škol, naopak se tentokrát nepřipojili letoví dispečeři. Jejich odbory totiž nechtějí zasazovat další ránu turismu, který je pro Řecko životně důležitý. Aténské letiště potvrzuje, že provoz je normální.

Protesty jsou namířeny proti škrtům, které projednává parlament a které prosazuje nová koaliční vláda. Řeky čeká hromadné propouštění a další snižování platů. V příštích měsících má být propuštěno kolem 30 000 státních zaměstnanců.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Protesty před aténským parlamentem

"Zabíjejí nás. Zabíjejí normální lidi. Zabíjejí řeckého ducha," stěžoval si jeden z demonstrantů jménem Evangelos Routsas.

Jde o první rozsáhlou stávku od ustavení přechodné vlády Lukase Papadimose počátkem listopadu. Papadimos opakovaně prohlásil, že uskuteční všechny nezbytné reformy a bolestná opatření, aby zemi uchránil před bankrotem.

Finanční pomoc Řecku překračuje 200 miliard eur (5,1 biliónu korun) a obsahuje i prominutí 100 miliard eur z řeckého dluhu, který dosahuje celkové hrozivé hodnoty 350 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám