Hlavní obsah

Lukas Papadimos

Foto: Yannis Behrakis, Reuters
Článek

Do premiérského křesla usednul Lukas Papadimos v době, kdy na krachující Řecko většina Evropy hleděla skrz prsty. Jeho prozatímní vláda měla zemi dovést k předčasným volbám.

Proti složité ekonomické situaci vyrukovali Řekové v listopadu 2011 s těžkým ekonomickým kalibrem. Papadimos měl v tu dobu za sebou angažmá na ekonomických fakultách nebo v čele centrální banky.

Papadimos, který se narodil 11. října 1947 v Aténách, vystudoval v 70. letech elektrotechniku a ekonomii na Massachusettském technickém institutu. Ekonomii pak vyučoval na Columbijské univerzitě v New Yorku a v Aténách.

V roce 1980 začal působit v bostonské pobočce Americké centrální banky (Fed). O pět let později začala jeho kariéra v řecké centrální bance. Z postu hlavního ekonoma se během necelých deseti let dostal přes místo viceguvernéra do pozice guvernéra institutu. V jeho čele setrval až do roku 2002.

Papadimos má za sebou také působení na mezinárodní scéně. Zasedal v evropském měnovém ústavu a zastupoval Řecko v Mezinárodním měnovém fondu. V letech 2002 - 2010 byl viceprezidentem Evropské centrální banky.

Z pozice ekonomického poradce řeckého premiéra Jorgose Papandrea, kde strávil jeden rok, 11. listopadu 2011 nahradil svého šéfa a byl pověřen, aby sestavil prozatímní řeckou vládu. Ta měla zemi dovést k předčasným volbám. Premiérem byl do 16. května 2012, když vznikla nová vláda v čele s Panajotisem Pikramenosem.

V květnu 2017 byl na Papadimose spáchán atentát pomocí bomby v dopise. Útok přežil, ale byl zraněn na hrudi, břiše a noze a musel podstoupit operaci. Za atentátem údajné stála anarchistická organizace Synomosía Pyrínon Tis Fotiás.

Články k tématu