Hlavní obsah

ČSSD chce uvalit daň 76 procent na neprokázaný majetek od 10 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální demokraté chtějí zavést daň 76 procent na nemovitý majetek v hodnotě od deseti milionů korun lidem, kteří by nedokázali prokázat jeho původ. Byla by to nejvyšší daň v historii Česka, uvedla v pátek Česká televize.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Návrh daně z nelegálních zisků podle ČT podporuje KSČM i Věci veřejné, ODS a TOP 09 jsou proti. ČSSD svůj návrh představí na sobotní konferenci, kde bude aktualizovat programy své důchodové, daňové a zdravotní reformy.

"Pokud by poplatník nebyl schopen zdůvodnit, z čeho si například pořídil dům za 15 milionů korun, tak ten rozdíl, který by poplatník nedokázal vysvětlit, by byl zdaněn sankční sazbou 76 procent," řekl ČT předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podobně vysoké daně uvalují finanční úřady na nelegálně nakoupený majetek podle ČT například v Británii, Irsku nebo Itálii. Podobný zákon mělo i Slovensko, tam ho ale před třemi lety zrušil ústavní soud.

VV chce dát příležitost napravit chyby

"Majetkové přiznání by se netýkalo movitého majetku, týkalo by se pouze registrovaných nemovitostí, to znamená pozemků, domů, bytů nad určitou cenovou hranici," vysvětlil televizi Sobotka. Kromě toho by museli podávat majetkové přiznání i lidé, kteří mají akcie nebo jiné majetkové podíly za více než pět milionů korun, dodala ČT.

S návrhem sociálních demokratů souhlasí i komunisté a Věci veřejné. VV by šly ještě dál. Kromě vysoké daně chtějí prosadit daňovou amnestii pro všechny, kdo přiznají své nelegální příjmy z minula. "Nejprve musíme dát občanům příležitost k tomu, aby napravili své chyby," řekl ČT předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta.

Vládní ODS je proti. "Ten návrh se pokouší skandalizovat vlastnictví majetku. Přitom základním záměrem podobných úvah by mělo být, zabránit trestné činnosti," řekl ČT ekonomický expert ODS a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Michal Doktor.

Skeptické k rekordní dani z nelegálních příjmů je i ministerstvo financí vedené Miroslavem Kalouskem (TOP 09). "Umím si představit i administrativně méně náročnější nástroj potřebný ke zdanění nelegálně získaného majetku," řekl televizi generální ředitel České daňové správy Jan Knížek.

Sociální demokraté budou v sobotu aktualizovat programy své důchodové, daňové a zdravotní reformy. Představit by měli také plán boje s korupcí. Jejich programová konference uzavře veřejnou debatu o první části střednědobého programu ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám