Hlavní obsah

S&P hrozí snížením ratingu Francii a zemím na jihu Evropy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) varovala, že kvůli hrozící recesi sníží Francii rating z hodnoty AAA a že sníží také rating zemí na jihu Evropy. To dále komplikuje snahu eurozóny na řešení dluhové krize Řecka, uvedl list Daily Telegraph.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor´s

Článek

Zpráva S hovoří o tom, že rating by mohl být Francii, Španělsku, Portugalsku, Itálii a Irsku snížen o jeden až dva stupně. To podkopává úsilí eurozóny na záchranu Řecka i dalších zemí, protože jim zdraží půjčky.

Francii už pohrozila snížením ratingu agentura Moody´s. [celá zpráva]

Španělsku jej tato agentura už snížila o dva stupně. [celá zpráva]

Důvodem hrozby se strany S jsou špatné hospodářské výhledy zemí. Německo oznámilo, že růst HDP bude v příštím roce jedno procento místo avizovaných 1,8 procenta. Podobně se brzdí i růst Řecka a Portugalska. Itálie a Španělsko už jsou v recesi.

Jednání o řešení dluhové krize se přitom dostalo do slepé uličky. Banky potřebují restrukturalizaci a jsou potřeba peníze do stabilizačního fondu ESFS.

Podle S přijde kritická chvíle v okamžiku, kdy budou němečtí zákonodárci jednat o francouzských požadavcích na větší půjčky od Německa. Ve čtvrtek selhala jednání Německa a Francie, když takové požadavky tvrdě odmítl německý ministr financí Wolfgang Schaube. „Německo to neakceptuje. O tom se nebude ani jednat.“

Víkendová schůzka řešení nepřinese

Víkendová jednání o záchraně eura tak selhala a odkládají se na další týden. Paříž a Berlín se na řešení klíčových problémů neshodly a do neděle už to nestihnou. Jde hlavně o otázku posílení kapacity záchranného fondu EFSF a zapojení soukromých investorů do druhého balíku finanční pomoci Řecku. Šéfové zemí eurozóny proto uspořádají krátce po nedělním summitu další vrcholné setkání, uvedla ČTK. To se uskuteční nejpozději do středy 26. října a definitivně se na něm rozhodne o plánu na řešení dluhové krize eurozóny. Nedělní summit Evropské unie a eurozóny přitom už byl jednou odložen, měl se konat 17. a 18. října.

Oznámení S přišlo den poté, co přišla Evropská komise s ideou, aby Evropský úřad pro cenné papíry a trhy (ESMA) dostal pravomoc pozastavovat vydávání nepříznivých zpráv ratingových agentur. Týkat se to má ratingů těch evropských zemí, které jsou ohroženy dluhovou krizí a potřebují finanční pomoc. Podle šéfů vlád Německa a Francie změny ratingů dluhovou krizi ještě zhoršují. [celá zpráva]

V Bruselu se v pátek uskuteční setkání ministrů financí členských zemí eurozóny. Jde o klíčovou schůzku před nedělními summity EU a eurozóny. Na nich budou unijní lídři usilovat o nalezení řešení dluhové krize i potíží Řecka a celé eurozóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám