Hlavní obsah

Klaus přestřihl pásku a pustil plyn z Baltu do Česka

Právo, ton

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brandov

Prezident Václav Klaus zprovoznil ve čtvrtek dopoledne v Brandově přestřižením pásky novou větev plynovodu, která přivádí do zemí Evropské unie včetně Česka zemní plyn nejen přes postsovětské země, ale také od Baltu. Přestože plyn zkušebně protéká stanicí už od minulého měsíce, oficiálně byl technologický celek za 600 miliónů korun spuštěn ve čtvrtek.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

V ochranné přilbě a antistatickém plášti pustil prezident Václav Klaus v nové přečerpávací stanici v Brandově zemní plyn do Česka.

Článek

Stanice propojila původní tranzitní síť z východu na západ s novým baltským plynovodem Nord Stream. Příští rok se začne stavět český plynovod Gazela od Krušných hor do Českého lesa, který bude sloužit hlavně pro přepravu plynu do jižního Německa.

Na přijatelnou mez by se tak mělo omezit riziko, že politicky nestabilní Ukrajina a Bělorusko zavřou kohouty starých tranzitních plynovodů.

Kapacita stanice je zatím 7,6 miliardy metrů krychlových ročně, po dostavbě Gazely se zvýší na 33 miliard, tedy čtyřnásobek spotřeby Česka.

„Znamená to zvýšení bezpečnosti země, kdyby byl nějaký problém na trase, plyn by proudil i do naší sítě,“ uvedl Jan Nehoda, jednatel investorské společnosti Net4Gas, která patří do koncernu RWE.

Reklama

Výběr článků

Načítám