Hlavní obsah

Coca-Cola nalije do Ruska tři miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostov na Donu

Americký koncern Coca-Cola hodlá investovat v průběhu příštích pěti let na ruský trh téměř tři miliardy dolarů (asi 56 miliard korun). Jde o součást strategie zaměřené na posilování přítomnosti ve velkých a rychle rostoucích trzích. Uvedl to šéf firmy Muhtar Kent pro televizní stanici Reuters Insider.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tutéž částku investoval největší výrobce nealkoholických nápojů se značkami jako Sprite, Fanta či Powerade na ruském trhu od počátku 90. let. „Jak můžete vidět, své investice výrazně stupňujeme,“ připomněl Kent.

Prohlášení Coca-Coly přichází necelý rok poté, co největší konkurent, firma PepsiCo, koupil ruského výrobce džusů a mléčných produktů Wimm-Bill-Dann za téměř šest miliard dolarů. Na ruském trhu již ovládá největšího domácího výrobce džusů Lebedyansky.

Coca-Cola v Rusku uskutečnila dvě menší akvizice, v roce 2005 koupila firmu Multon a v roce 2010 společnost Nidan.

Ve druhém čtvrtletí se Rusko stalo druhým nejrychleji rostoucím trhem Coca-Coly. Objem prodeje zde stoupl o 17 procent, v Číně o 24 procent. Spolu s aténskou stáčírnou a plnírnou Coca-Cola Hellenic má Coca-Cola v současnosti v Rusku 17 závodů, včetně dvou závodů na výrobu džusů Multon a Nidan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám