Hlavní obsah

Záchranný fond eurozóny budeme muset posílit, myslí si eurokomisař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Eurozóna zkoumá možnosti, jak posílit působnost svého záchranného fondu EFSF, aby mohla lépe podporovat členské země. Uvedl to eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn na víkendovém zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB). Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Thierry Roge, Reuters

Eurokomisař Olli Rehn

Článek

Fond EFSF v objemu 440 miliard eur (téměř 11 biliónů korun) nyní čeká na schválení nových pravomocí vládami jednotlivých členských zemí. Poté se podle Rehna pozornost soustředí na to, jak zvýšit efektivitu využívání prostředků z fondu.

„Musíme najít mechanismus, díky kterému změníme jedno euro v EFSF na pět eur,“ řekl agentuře Reuters jeden z evropských představitelů, který si nepřál být jmenován.

Na ochranu mnohem více peněz

V případě šíření dluhové krize by fond podle finančních analytiků potřeboval k ochránění Itálie a Španělska minimálně dva bilióny eur (asi 50 biliónů korun).

O víkendu se objevily rovněž pochybnosti ohledně adekvátnosti současného kapitálu MMF. Ten uvedl, že do dubna rozhodne, zda jsou jeho zdroje dostatečné k zabránění globální úvěrové krize v případě, že by se evropská dluhová krize rozšířila do zbytku světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám