Hlavní obsah

Těžba ropy v Libyi se rozbíhá, OPEC utahuje kohoutky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zřejmě začne postupně snižovat těžbu ropy, kterou zhruba před půl rokem přechodně zvýšila v reakci na výpadek zásobování v Libyi. Na energetickém fóru v Dubaji to řekl generální tajemník OPEC Abdalláh Badrí, jak uvedla agentura Reuters.

Článek

OPEC zároveň uznal libyjskou prozatímní vládu, takzvanou Přechodnou národní radu (NTC), jako oficiálního zástupce OPEC.

Badrí mimo jiné řekl, že těžba ropy v centrální části Libye by se mohla vrátit na předválečnou úroveň zhruba za 15 měsíců, v ostatních částech země to ale může trvat déle. Badrí byl v letech 1990 až 2000 libyjským ministrem energetiky a do roku 2006 řídil tamní ropný koncern National Oil Corporation (NOC).

Libye má největší zásoby ropy v Africe a před občanskou válkou těžila asi 1,6 miliónu barelů ropy denně. Produkce ropy ale na začátku konfliktu klesla na minimum a vývoz se prakticky zastavil.

Výpadek pak nahradila vyšší těžba v Saúdské Arábii, Kuvajtu a Spojených arabských emirátech. Některá libyjská ropná pole už s obnovou těžby začala.

Reklama

Výběr článků

Načítám