Hlavní obsah

Australské aerolinky Qantas se chystají propouštět a investovat zároveň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Australská letecká společnost Qantas Airways představila nový plán reorganizace. Firma propustí 1000 zaměstnanců, zřídí dvě nové letecké společnosti zaměřené na Asii a investuje devět miliard dolarů (asi 152 miliard korun) do renovace své flotily. Uvedla to agentura Reuters.

Článek

Qantas uvedl, že zřídí novou, prémiovou leteckou společnost zaměřenou na Asii a společně s Japan Airlines a Mitsubishi nízkonákladové aerolinky pro japonský trh Jetstar Japan. Za tímto účelem chce využít služeb letadel Airbus A320. Celkem hodlá Qantas koupit až 110 těchto strojů. Katalogová cena této objednávky by činila více než 9,4 miliardy dolarů.

Oznámená restrukturalizace okamžitě vyvolala vlnu kritiky od australské vlády i od zástupců odborů. Vláda chce přezkoumat, zda aerolinky neporušují zákony o privatizaci a odbory vyzvaly k jednání kvůli propouštění.

Odborům se nelíbí, že se firma plánuje přesunout své operace do zahraničí a o práci má na domácím trhu přijít 1000 zaměstnanců. Qantas podle svých internetových stránek má v současnosti kolem 32 500 zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám