Hlavní obsah

Do privatizace půjdou v Rusku zřejmě i aerolinky Aeroflot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko pravděpodobně zařadí leteckou společnost Aeroflot na seznam podniků určených k privatizaci. Země se chce během příštích tří až pěti let zbavit kontrolních podílů ve velkých firmách. Uvedla to agentura RIA Novosti s odkazem na slova ruského ministra hospodářství Alexeje Kudrina.

Foto: Profimedia.cz

Letoun společnosti Aeroflot

Článek

Ruský prezident Dmitrij Medveděv, který se snaží o urychlení prodeje státního majetku a snížení dominantní pozice státu v ekonomice, nařídil vládě, aby do srpna navrhla rozšířený privatizační program.

Kudrin si již dříve stanovil za cíl získat během příštích tří let prostřednictvím privatizace 30 miliard dolarů (asi 513 miliard Kč). Tato částka by se podle něj mohla zvýšit o 25 až 50 procent, pokud Rusko úspěšně zrealizuje rozšířený privatizační program.

Rusko v letošním roce prodalo desetiprocentní podíl ve státní bance VTB za tři miliardy dolarů, což je v přepočtu 51 miliardy korun. Plánuje rovněž prodej podílu 7,6 procenta v největší domácí bance Sberbank, jehož hodnota se pohybuje kolem šesti miliard dolarů (asi 102 miliardy korun)

Ruská vláda kontroluje v letecké společnosti Aeroflot podíl 51,17 procenta. Ruská centrální banka navíc vlastní dalších 11,8 procenta, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám