Hlavní obsah

ArcelorMittal se přehoupl ze ztráty do třičtvrtěmiliardového zisku

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Největší tuzemská hutní firma ArcelorMittal Ostrava v minulém roce dosáhla čistého zisku 758 miliónů korun. Předloni přitom vytvořila ztrátu téměř jedné miliardy korun. Loni firma zaznamenala růst poptávky i cen, takže zvýšila výrobu a narostly jí tržby, a to na loňských 28,5 miliardy korun oproti 21 miliardám v roce 2009. Uvedl to generální ředitel společnosti Augustine Kochuparampil.

Článek

Rok 2009 byl podle Kochuparampila kvůli krizi velmi špatný, firma musela podniknout mnoho drastických opatření. „Jsem rád, že po boji o přežití se nám loni podařilo dosáhnout tak dobrých výsledků,“ řekl. Firma vyrobila 1,94 miliónu tun surového železa, což je ve srovnání s rokem 2009 nárůst o 16 procent. Výroba tekuté oceli se meziročně zvedla o 22 procent na 1,98 miliónu tun. „Pořád jsme ale ještě hodně daleko od výroby před krizí,“ doplnil.

Jak dále řekl, na trhu je pořád situace velmi složitá. Firma tak surové železo nadále vyrábí ve dvou vysokých pecích. „Situace na trhu pořád není příznivá k tomu, abychom mohli rozjet třetí vysokou pec,“ doplnil.

Nicméně, podobně jako loni, i letos podle něj poptávka po hutní produkci na trhu postupně roste, firma tak rovněž letos dosahuje dobrých výsledků. Poukázal však, že i letos musí čelit nárůstu cen surovin. Oproti minulému roku podle Kochuparampila ceny uhlí vzrostly o 37 až 40 procent, ceny rud o 25 až 30 procent. „Z tohoto zvýšení se nám podařilo promítnout do prodejních cen 15 až 20 procent,“ řekl.

Během pěti let investice 12 miliard

ArcelorMittal Ostrava i minulý rok pokračoval v investicích. „Navzdory tomu, že doznívala krize, jsme loni proinvestovali téměř miliardu korun,“ řekl Kochuparampil s tím, že k největším investicím patřila výstavba odprášení aglomerace Sever.

V následujících pěti letech firma plánuje investovat přes 12 miliard korun. „Naším záměrem je vyměnit staré technologie za nové. Nepovede to v žádném případě k navýšení výroby. Technologie budou modernější a budou mít mnohem menší dopad na životní prostředí,“ řekl. Největší investicí bude nová ocelárna za 5 miliard korun.

„Chystáme ale rovněž ekologizaci naší energetiky a na vysokých pecích moderní technologii, která nahradí část koksu uhlím, což povede rovněž ke snížení emisí prachu,“ přiblížil chystané investice generální ředitel.

ArcelorMittal Ostrava zaměstnává 5500 lidí, dohromady s dceřinými firmami jich je 7000. Podle personálního ředitele Jana Rafaje společnost nepředpokládá žádné radikální snižování stavu zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám