Hlavní obsah

Řecko zbankrotuje, myslí si většina investorů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 85 procent dotázaných investorů se domnívá, že Řecko postihne bankrot a restrukturalizace dluhů. Vyplývá to z průzkumu agentury Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Většina investorů se přiklání k tomu, že Řecko se bankrotu nevyhne.

Článek

Podobný průběh investoři očekávají i v případě Portugalska a Irska. Výhled pro všechny tři země se totiž od ledna zhoršuje. Počet respondentů předpokládajících krach v Řecku vzrostl o 11 procentních bodů od ledna a o 12 bodů od loňského června.

„Irsko, Portugalsko i Řecko budou pravděpodobně muset přistoupit k restrukturalizaci,“ domnívá se ekonom James Shugg z londýnské Westpac Banking Corp. Podle něj budou tyto země potřebovat stále více záchranných prostředků, až to dojde do fáze, kdy se bude muset udělat „tlustá čára“.

Za rok 2010 skončilo Řecko s rozpočtovým schodkem ve výši 10,5 procenta HDP, u Irska to dělalo dokonce 32 procent a u Portugalska 9,1 procenta. Limit v Evropské unii je přitom tři procenta. O něco větší důvěru pak vyjádřili investoři Španělsku.

Evropská unie zvažuje další podporu Řecku, evropští ministři financí se kvůli tomu setkají v půlce května. Kromě Řecka se očekává i konečné schválení půjčky Portugalsku ve výši 78 miliard eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám