Hlavní obsah

V Japonsku se rekordně propadl prodej aut

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Prodej aut v Japonsku bez malých vozů s objemem motoru do 660 kubických centimetrů klesl v dubnu o rekordních 51 procent oproti loňskému roku. Uvedl to server BBC s odkazem na informace japonské automobilové asociace prodejců (JADA).

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Japonské automobilky drtí dopady březnového zemětřesení.

Článek

V dubnu se tak prodalo pouze 108 824 vozů. Důvody jsou nasnadě. Březnové zemětřesení a následná devastující vlna tsunami, která narušila výrobu v zemi a snížila zájem o koupi nových vozů.

Spolu s malými vozy do 660 kubických centimetrů dosáhly dubnové prodeje 185 673 vozů, což znamená pokles o 47,3 procenta. Prodej minivozů zaznamenal ztrátu 41,1 procenta.

Podle JADA bude útlum v prodeji i v následujících měsících pokračovat, a to z důvodu přetrvávajícího nedostatku jednotlivých komponentů.

Zvýšil se dovoz

Již v březnu došlo k 37% meziročnímu propadu. Dubnový 51% pokles byl největším od počátku evidence statistik v roce 1968. Ztráty v desítkách procent se dotkly všech velkých automobilek. Například Toyota hlásí propad bez zahrnutí značky Lexus o 68,7 procenta, Honda o 48,5 procenta a Mazda o 38,8 procenta.

Naopak se zvýšil dovoz nových automobilů do Japonska, konkrétně o 42,8 procenta, jak připomíná agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám