Hlavní obsah

Španělsko se znovu ocitlo ve spárech krize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Krize opět rozprostřela svůj stín nad Španělskem. Situace se výrazně zdramatizovala navzdory tvrzení unijního prezidenta Hermana Van Rompuye, který se před několika dny nechal slyšet, že Španělsko se nachází mimo nebezpečné dluhové pásmo.

Foto: Yves Herman , Reuters

Prezident EU Herman Van Rompuy je přesvědčen, že Španělsko se krizi vyhne.

Článek

V úterý totiž v zemi za Pyrenejemi vystoupaly výnosy desetiletých dluhopisů na historický rekord, jak uvedl internetový server Eurointelligence. Na dluhopisy si země půjčuje peníze. Pokud o ně není zájem, což znamená, že investoři si nejsou tolik jisti návratností peněz, musí země nabízet tím vyšší úroky z dluhopisů. Což se nyní týká i Španělska.

Podle ekonomických prognóz je Španělsko v porovnání s Řeckem, Irskem či Portugalskem na záchranu příliš velké. Krizový scénář proto počítá v souvislosti s prohlubujícími se španělskými problémy dokonce s rozpadem eurozóny a s tím i se zánikem jednotné evropské měny.

Někteří analytici uvedli, že v dohledné době lze očekávat odchod jednotlivých států z eurozóny.

Za vším hledej Řecko

Za zhoršením současné situace stojí především šíření obav z případné restrukturalizace řeckého dluhu, která může ohrozit některé banky. Státy eurozóny by navíc přišly o část peněz, jež Řekům poskytly jako pomoc. S restrukturalizací řeckého dluhu přišel v pondělí místní tisk, oficiální místa tuto informaci vehementně popírají. [celá zpráva]

Jak však informoval německý list Die Welt, podle nejmenovaného řeckého ministra už není na pořadu dne otázka "Zda se bude restrukturalizovat dluh", ale "Kdy k tomu dojde".

Resktrukturalizace dluhu je jen jiný termín pro řízený státní bankrot.

Reklama

Výběr článků

Načítám