Hlavní obsah

Cena ropy stoupá, je nejdražší za dva a půl roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ceny ropy na světových trzích pokračují v růstu a severomořský Brent se dostal nad 124 dolarů za barel. Ocitl se tak na nejvyšší úrovni od srpna 2008. Podobně americká lehká ropa WTI zdolala hranici 111 dolarů a je nejdražší od září 2008. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K růstu cen i nadále přispívá napětí v Libyi, nyní hlavně dopady útoků na tamní ropná pole, což oddaluje pravděpodobnost, že se kvalitní libyjská ropa brzy vrátí na trh.

Analytici předpokládají, že napětí na Blízkém východě aktuálně zdražuje ropu o 20 až 25 dolarů na barel. Upozorňují ale, že pokud se bude cena dál zvyšovat, začne klesat poptávka.

K posílení obav z narušení plynulosti zásobování přispěla i zpráva, že z norského projektu Oseberg v Severním moři bude možné v květnu získávat jen asi 118 000 barelů ropy denně. V dubnu se přitom ještě počítalo s objemem zhruba 160 000 barelů denně.

Cílené útoky na ropná pole

"Zdá se, že některá pole v Libyi začínají být cílem vojenských útoků. To je znepokojující a znamená to, že je zde riziko, že na delší dobu přijdeme o větší objem ropy," řekl analytik trhu komodit ve finančním ústavu Crédit Agricole Christophe Barret. Kdo útok na ropná pole v Libyi provedl, přitom není jasné, vzájemně se dál obviňují rebelové a stoupenci libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

Libye se už téměř dva měsíce potýká s občanskou válkou, kvůli které se v zemi prudce snížila těžba ropy. Před vypuknutím povstání země těžila asi 1,6 miliónu barelů ropy, z čehož asi 1,2 miliónu barelů vyvážela. Teď se v Libyi těží jen asi 20 procent původního objemu a prakticky veškerá ropa se využívá jen na území Libye.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám