Hlavní obsah

Cena ropy razantně posílila, barel stojí téměř 120 dolarů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ceny ropy na světových trzích ve čtvrtek pokračují v silném růstu. Barel klíčové severomořské ropy Brent stoupl až ke 120 dolarům, což je stav odpovídající srpnu 2008. Uvedla to agentura Reuters. Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky se dá očekávat zdražování u tuzemských čerpacích stanic.

Článek

„Dá se říci, že nárůst ceny ropy o každých pět dolarů navíc znamená v českém prostředí vzestup o 50 haléřů,“ uvedl pro Novinky analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka s tím, že ve světě narůstají obavy z dalšího vývoje v Libyi a možného přerušení dodávek.

Přesto se analytik stále domnívá, že se bude jednat o krátkodobou záležitost, v řádech několika dnů. Až se situace v Libyi uklidní, zbaví se paniky i trhy. Případně by podle Hatlapatky mohla Saúdská Arábie uklidnit situaci tím, že zaručí navýšení ropné produkce. „Pokud by však situace přeci jen trvala déle, mohly by pohonné hmoty u tuzemských čerpacích stanic stoupnout o více než korunu,“ dodal Hatlapatka.

Ropa Brent už ve středu stoupla na 111 dolarů a ve svém růstu pokračovala přes 113 a 116 dolarů až k nynější hranici 120 dolarů za barel. Zdražil i barel americké lehké ropy WTI, v tomto případě se cena přehoupla přes 101 dolarů.

„Nelze vidět obrat na trzích, pokud nebude vyřešena situace v Libyi," připomněl Mark Priest ze společnosti ETX Capital. Podle agentury Reuters prudký nárůst cen ropy ohrožuje hospodářský vzestup v rozvinutých ekonomikách a zvyšuje inflační tlaky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám