Hlavní obsah

Kvůli Libyi roste cena ropy, zřejmě zdraží i benzínky v Česku

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ceny pohonných hmot u českých benzínek půjdou zřejmě nahoru. Důvodem je rostoucí cena ropy ve světě kvůli nepokojům v Libyii. Ceny mohou vzrůst až o 50 haléřů, uvedl pro Novinky analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cena ropy v úterý pokračuje v růstu, navázala tak na pondělní vývoj, kdy se ropa Brent dostala na dvouapůlleté maximum po překonání hranice 108 dolarů za barel. Stejně tak rostla cena americké lehké ropy WTI nad 94 dolarů. Důvodem jsou přetrvávající nepokoje v Libyi a s tím spojené obavy ohledně přerušení dodávek „černého“ zlata, jak upozorňuje agentura Reuters.

Libye je členem organizace OPEC, čtvrtým největším producentem ropy v Africe a dvanáctým na světě. Podle Reuters nelze vyloučit, že by se obdobný vývoj mohl odehrát u dalších významných vývozců ropy v regionu severní Afriky a Blízkého východu.

Ropná firma Wintershall z německé skupiny BASF zastavila produkci v objemu až 100 000 barelů denně, což odpovídá šesti procentům celkové libyjské denní produkce.

Ze země stahují své zahraniční pracovníky jednotlivé velké ropné společnosti jako například Royal Dutch Shell.

"Trh je kvůli zprávám o násilí v Libyi velmi nervózní. Kvůli tomu se i zvyšují ceny ropy," řekl analytik Jin-si Jü, který ve finanční společnosti Barclays Capital sleduje trh komodit.

Zdražení nastane asi i v Česku

„Zvýšení cen ropy se s největší pravděpodobností promítne i do cen u tuzemských čerpacích stanic,“ uvedl pro Novinky analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus. Podle něj by cena mohla stoupnout až o 50 haléřů. „Záleží i na tom, jaké má kdo zásoby,“ připomněl analytik. Podle něj bude rovněž důležité, jak ještě dlouho nepokoje v Libyi potrvají. Bez významu není ani kurz koruny vůči dolaru. "Koruna oslabuje, což je pro ceny pohonných hmot taktéž nepříznivé," dodal Hatlapatka.

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí v úterý potvrdil své odhodlání udržet se u moci a v krátkém televizním vystoupení popřel, že by zemi opustil. [celá zpráva]

V souvislosti s rostoucí cenou ropy uvažuje o zdražení cen plynu počínaje 1. dubnem Francie. Uvedl to ministr energetiky Eric Besson, aniž by zatím sdělil výši zdražení.

Pokud se bude cena ropy dlouhodobě pohybovat nad hranicí 100 dolarů za barel, nebude to příliš příznivá zpráva pro globální ekonomiku, zejména pro rozvíjející se ekonomiky, jak připomněl šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Nobuo Tanaka. Jedním dechem však ubezpečil, že světové zásoby ropy jsou dostatečné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám