Hlavní obsah

Jsem stále v Tripolisu, prohlásil Kaddáfí s deštníkem nad hlavou

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí v noci na úterý krátce vystoupil v televizi, aby národ ubezpečil, že neutekl ze země. První muž země se objevil sedící v otevřených dveřích automobilu a nad hlavou držel rozevřený deštník.

Článek

„Jsem stále v Tripolisu a ne ve Venezuele,“ prohlásil Kaddáfí a za necelou minutu zmizel z obrazovky. Než bizarní záběry pořízené před jakousi pobořenou budovou skončily, stačil ještě nazvat zahraniční média „psy“.

V pondělí se vyrojily spekulace, že Kaddáfí utekl před nepokoji v zemi do zahraničí. Státní televize později uvedla, že zůstává ve své rezidenci v Bab al-Azízja v Tripolisu. Kaddáfího syn již o den dříve avizoval, že se režim bude „držet do poslední minuty a do poslední kulky“. [celá zpráva]

Potvrzení se dostavilo v pondělí odpoledne, kdy světové agentury informovaly o tom, že letectvo demonstranty v ulicích bombarduje. Terčem se mělo stát hlavně město Benghází na východě, které zřejmě definitivně padlo do rukou povstalců. O tom, že Kaddáfího vláda ztratila kontrolu nad východem země, patrně svědčí i to, že pohraniční jednotky už nehlídají východní hranice s Egyptem.

Režim čelí také vzpourám v armádě. Někteří letci odmítli rozkaz k bombardování vyplnit, dvě letadla se zběhlými piloty přistála v pondělí na Maltě. A přistál zde i vojenský vrtulník s několika cizinci na palubě.

Na protest proti střílení do protestujících rezignoval ministr spravedlnosti a velvyslanec v Indii a USA, jenž Kaddáfího vyzval, aby "nechal lid na pokoji". Rovněž velvyslanec při OSN apeloval na Kaddáfího, aby odstoupil. Ke kritice se přidala ambasáda v Malajsii.

Reklama

Související témata:

Související články

Demonstranti v Libyi zapálili sídlo vlády

Během protivládních protestů v libyjském hlavním městě Tripolisu zapálili demonstranti sídlo úřadu vlády, oznámila v pondělí agentura Reuters. Libye je jednou...

Výběr článků

Načítám