Hlavní obsah

Zhroucení eura by přineslo nedozírné náklady, varuje The Economist

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by se rozpadla eurozóna a nastalo zhroucení eura, vyvstaly by mnohem horší problémy, než s jakými se Evropa potýká nyní. Navíc by celá věc s sebou přinesla ohromné technické, ekonomické a politické náklady. Uvedl to britský týdeník The Economist.

Článek

Aby svému tvrzení dodal na váze, své poslední číslo nadepsal týdeník výmluvným titulkem Nedělejte to! a doplnil ilustrací postavy v obleku, která si k hlavě v podobě jednoeurové mince přikládá střelnou zbraň.

The Economist nastiňuje možný rozpad eurozóny dvěma způsoby. Buď by ji mohl opustit některý ze slabších členů jako jsou Řecko, Irsko, Portugalsko, nebo možná Španělsko, aby mohl devalvovat novou měnu. V opačném případě by mohlo prásknout dveřmi Německo, možná následované Nizozemskem a Rakouskem, aby se zbavilo eura a znovu obnovilo marku, která by pak nepochybně posílila.

"V obou případech by náklady byly enormní," píše The Economist a v souvislosti s tím zmiňuje technické záležitosti spojené se zavedením nové měny jako přeprogramování počítačů, ražení mincí a tištění bankovek. Celé tři roky trvala příprava na euro, připomíná týdeník.

Ještě větší jsou prý politická rizika kolapsu eura, který by mohl vést k řetězové reakci ohrožující strukturu jednotného trhu a samotné Evropské unie.

Jako recept na zachování eura navrhuje The Economist mimo jiné nutnost reforem v zemích s vysokými rozpočtovými schodky, stejně jako poskytnutí větší pomoci zemím s deficity ze strany věřitelských zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám