Hlavní obsah

Londýn ochromila stávka v metru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nepříjemné překvapení čekalo v úterní ráno na obyvatele britské metropole Londýna. Stávka přibližně 10 000 odborářů zcela ochromila tamní podzemní dráhu. Lidé proto museli použít náhradní dopravní prostředky a za svými povinnostmi vyrazit autobusy, loděmi po Temži či na kolech.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Odboráři stávkují proti plánovanému propuštění 800 staničních zaměstnanců. Varovný protest má trvat 24 hodin a nemá být rozhodně poslední. Další se plánují na říjen a listopad.

Stávka údržbářů skončí v 18:00 SELČ a řidiči a staniční zaměstnanci se vrátí do práce ve 22:00 SELČ. Předpokládá se ale, že provoz se vrátí k normálu až ve středu ráno.

Stávku organizují odbory RMT, které zastupují především údržbáře a techniky, a TSSA sdružující úředníky. Vedení Dopravního podniku Transport for London (TfL) se ohrazuje, že o propouštění nemůže být ani řeč, že chce jen zaměstnance efektivněji rozmístit a nikdo nebude muset nedobrovolně odejít.

Ke stávce zaujal negativní postoj starosta Londýna Boris Johnson, který ji označil jako zbytečný a politicky motivovaný útok na koaliční vládu konzervativců a liberálních demokratů. Podle odhadu šéfa londýnské obchodní komory Colina Stanbridgea přijde každý den stávky londýnskou ekonomiku na asi 48 miliónů liber (zhruba 1,43 miliardy korun). Londýnské metro denně přepraví zhruba 3,5 miliónu pasažérů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám