Hlavní obsah

Slovenská pravice chce zavést příplatky za nadstandard ve zdravotnictví

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Nastupující pravicová vláda na Slovensku připravuje zavedení tzv. základního balíčku zdravotního pojištění a následně budou stanoveny nemoci, za jejichž léčení si pacient připlatí. Podle nového ministra zdravotnictví Ivana Uhliarika bude možné léčbu nemoci mimo zmíněného balíčku komerčně připojistit nebo zaplatit v hotovosti.

Foto: Koller Jan, ČTK

Ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik

Článek

Pokud si pacient způsobí nemoc svým nevhodným chováním, měl by si rovněž připlatit. „Kdo se o své zdraví nestará, bude si muset připlatit,“ uvedl pro deník Sme Uhliarik. Do této kategorie může spadat například u žen zápal vaječníků v důsledku nevhodného oblečení nebo poškození očí v důsledku dlouhodobého používání počítače.

V současnosti hradí zdravotní pojišťovny první dva cykly asistované reprodukce. Umělé oplodnění bude pravděpodobně mimo základní balíček. Víc se má platit za antibiotika. Netýkalo by se to důchodců a těžce zdravotně postižených.

Mezi hrazené zákroky bude určitě patřit léčení rakoviny. „To je základ principu solidarity,“ uvedl Uhliarik. Pacienti, kteří se o své zdraví starají, mají dostat od zdravotních pojišťoven slevy ve formě bonusů ve formě finanční odměny nebo poukazů na nákup vitaminových doplňků.

Systém je osvědčený

Zdravotní pojišťovny tyto plány vítají. „Jedná se o osvědčený systém zdravotního pojištění, který se uplatňuje i v jiných evropských zemích,“ uvedla mluvčí zdravotní pojišťovny Union Judita Smatanová.

Šéf Sdružení zdravotních pojišťoven Eduard Kováč tvrdí, že nový systém bude výhodný pro pojištěnce. „Zvýší to svobodnou volbu. Vyberou si to, o co budou mít zájem,“ dodal Kováč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám