Hlavní obsah

Offsety za gripeny se plní, hotovo je přes 60 procent

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Offsetový program, tedy průmyslové zakázky, které Česku nabídla BAE Systems za to, že si pronajme stíhačky gripen, je již splněn z více než 60 procent. Program, v jehož rámci mají české firmy získat na zakázkách více než 25 miliard korun, má být zakončen za čtyři roky.

Článek

Ke konci roku 2008 přinesla podle ministerstva průmyslu a obchodu průmyslová spolupráce celkem 16,24 miliardy korun, tedy 63,5 procenta celkového závazku. Údaje za loňský rok budou podle ministerstva k dispozici v polovině letošního roku.

Z celkové částky činí 80 procent nepřímé a 20 procent přímé offsety. Obsahem přímých offsetů jsou projekty spolupráce v oblasti českého obranného průmyslu včetně leteckého a kosmického průmyslu. Jde například o montáž, výrobu a export helikoptér S-76 v Aeru Vodochody, export ocelových plechů pro stavbu lodí od Vítkovice Steel či výrobu a export leteckých součástí od společnosti Honeywell Aerospace Olomouc.

Mezi nepřímé offsety patří výroba a export generátorů a jiných energetických zařízení společnosti BRUSH SEM, výroba a dodávky počítačů od firmy FIC či výroba a export hotelových toaletních potřeb společnosti Pacific Direct.

Celkový počet offsetových projektů, kterými je naplňován offsetový závazek, je vyšší než čtyřicet.

Bývalý mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek již dříve uvedl, že pronájem gripenů doprovází nejrozsáhlejší a nejúspěšnější offsetový program v historii vyzbrojovacích projektů České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám