Hlavní obsah

Německá ekonomika loni klesla nejvíce od druhé světové války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá ekonomika v loňském roce klesla o pět procent, což je nejhorší výsledek od druhé světové války. Informoval o tom tamní statistický úřad. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že hrubý domácí produkt se sníží o 4,8 procenta. Výrazně klesal dovoz i vývoz.

Článek

Německo má největší ekonomiku v Evropě, značně je ale závislé na vývozu. Kvůli dopadům světové hospodářské krize se však loňský objem vývozu snížil o 14,7 procenta, zatímco v roce 2008 ještě vykazoval růst o 2,9 procenta. Podobně objem dovozu se loni snížil o 8,9 procenta po růstu o 4,3 procenta o rok dříve.

Německá ekonomika v roce 2008 spadla do hluboké recese, v polovině loňského roku už se z ní ale vymanila. Na letošní rok vláda očekává růst o 1,2 procenta.

Od druhé světové války si německá ekonomika až do loňska nejhůře vedla v roce 1975. Tehdejší západní Německo zaznamenalo propad HDP o 0,9 procenta. Od znovusjednocení Německa si ekonomika nejhůře vedla v roce 1993, kdy se HDP snížil o 0,8 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám