Hlavní obsah

Odbory dopravního podniku jednají s krizovým štábem zřejmě naposledy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jednání mezi odboráři Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) a krizovým štábem města pokračuje zatím bez výsledku. Zatímco někteří odboráři tvrdí, že se shodli na několika bodech, jiní namítají, že písemný příslib ještě není z obou stran potvrzen. Páteční jednání by však mohlo být poslední. Po poledni se odboráři s magistrátem dohodli na čtyřech bodech ze sedmi.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Článek

"Dnes se buď dohodneme, nebo bude vyhlášena stávka," komentoval jednání odborový předák Petr Pulec.

Šteiner novinářům během pauzy před polednem řekl, že shoda je na čtyřech bodech ze sedmi. 

Čtyři body, u kterých obě strany zřejmě již našly kompromis, se týkají dofinancování provozní dotace, ukončení spolupráce s firmou BNV Consulting a ředitelem pro transformaci Radkem Novotným, kteří měli na starosti audity a outsourcing. Problém není ani s nastavením standardů kvality pro všechny dopravce na území Prahy.

Odboráři přišli na jednání s různými postoji

Podle neoficiálních informací radikální křídlo odborů chtělo vyhlásit časově neomezenou stávku již v noci ze čtvrtka na pátek. Umírněnější část odborů naopak tvrdí, že už dosáhli mnoho a je třeba se dohodnout. Ti radikální ale trvají na splnění všech požadavků, zdůrazňují například bod, který se týká zastavení propouštění. Jinak chtějí ještě v pátek oznámit den stávky. Tento požadavek ale zřejmě nebude možné splnit.

Podle čtvrtečního vyjádření radního Šteinera je vyřešen bod týkající se financování, problém nebude ani s nastavením standardů pro všechny dopravce na území Prahy. Obě strany se dohodly také na tom, že DPP ke konci opustí ředitel pro transformaci Radek Novotný, který měl v podniku na starosti outsourcing.

Odbory žádají kromě doplacení 1,9 miliardy korun na provozní náklady ukončení všech dalších projektů, jež směřují k vyčlenění některých činností z podniku. Trvají také na zastavení plánovaného propouštění a chtějí, aby město nastavilo standardy kvality pro pražskou hromadnou dopravu, které by platily pro všechny dopravce na území Prahy.

Rada města v úterý schválila uvolnění 900 miliónů korun pro dopravní podnik, to ale odboráři označili za nedostatečné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám