Hlavní obsah

Maďarsko v rámci úsporných opatření zrušilo 13. důchod

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Maďarský parlament v pondělí schválil úsporný balíček nové vlády premiéra Gordona Bajnaie, který začne platit od 1. července 2009. Návrh podpořilo 201 poslanců, 166 bylo proti. Poslanci například zrušili 13. důchod, věk odchodu do důchodu se postupně zvýší ze současných 62 na 65 let a zvyšuje se horní hranici daně z přidané hodnoty (DPH) z 20 na 25 procent.

Článek

Balíček zavádí zvýhodněnou DPH ve výši 18 procent na mléko, mléční výrobky, chléb a pečivo. Na léky, knihy a denní tisk se bude vztahovat pětiprocentní DPH.

Starší manželský pár si pro televizi Duna postěžoval, že jen za léky zaplatí měsíčně 12 000 forintů (asi 1200 korun). "A teď nám vzali 13. důchod. Když chtějí šetřit, ať se také politici zřeknou svých výhod," říká pani Nagyová.

"Když je na tom stát zle, nemůže šetřit jen na nejslabší vrstvě. Stát by měl především diferencovat mezi chudými a bohatými důchodci," upozorňuje předseda svazu důchodců György Jakabovits.

Odborníci upozorňují, že 13. důchod pomáhal především starším lidem s nízkými důchody. Průměrný důchod v Maďarsku dosahuje asi 80 000 forintů (asi 8000 korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám