Hlavní obsah

ČNB snížila úrokové sazby, jsou historicky nejnižší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Úrokové sazby jsou nejnižší od vzniku České republiky. Bankovní rada České národní banky (ČNB) je ve čtvrtek snížila o čtvrt procentního bodu. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak klesla na 1,5 procenta. Úroky snížila ve čtvrtek i Evropská centrální banka, její sazba klesla o jedno procento.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

Většina analytiků krok ČNB kvůli ekonomické recesi a očekávané nízké inflaci očekávala.

Nejníže byla dosud základní úroková sazba v tuzemsku na 1,75 procenta, a to od letošního února a předtím od konce dubna do konce října roku 2005.

Naposledy centrální banka snížila úrokové sazby na počátku února, a to o půl procentního bodu právě na 1,75 procenta. Na posledním měnovém jednání na konci března bankovní rada ponechala jednomyslně úrokové sazby beze změny.

Domníváme se, že na úrovni 1,5 procenta dosáhla hlavní sazba ČNB v tomto cyklu svého dna
Michal Brožka z Raiffeisenbank

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení. V současné době to ovšem příliš neplatí.

Banky jsou opatrné a úroky nechávají na vyšších hodnotách než například na začátku minulého roku. Kvůli krizi jsou bakovní ústavy opatrné a kromě vyšších úroků zpřísňují podmínky pro udělení úvěrů. V posledních měsících například odpískaly poskytování hypotečních úvěrů na 100 procent ceny nemovitosti.

Vkladatelé mají nižší úroky

Obecně nižší úroky také vyhovují státu, který je významným dlužníkem. Naopak lidé, kteří mají peníze uložené na účtech, dostávají na úrocích méně.

Podle Michala Brožky z Raiffeisenbank je důvodem snížení sazeb pokles hospodářství při nízkých rizicích nedodržení inflačního cíle ČNB. Dalším důvodem by mohla být i stabilizace kurzu koruny.

"Domníváme se, že na úrovni 1,5 procenta dosáhla hlavní sazba ČNB v tomto cyklu svého dna a do konce roku nečekáme změnu nastavení měnověpolitických sazeb," uvedl Brožka.

Evropská banka snížila sazbu na jedno procento 

Evropská centrální banka snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bonu na jedno procento, což je rekordně nízká úroveň . O října 2008, kdy sazba činila 4,25 procenta, snížila sazbu už posedmé.

Pokles se očekával, analytici však další snížení už neočekávají. Evropská centrální banka se takto snaží oživit skomírající růst ekonomiky.

V Británii ponechali rekordní minimum 0,5 procenta

O sazbách ve čtvrtek rozhodla rovněž centrální banka Velké Británie a rozhoduje o tom také Evropská centrální banka (ECB). Měnový výbor britské centrální banky ponechal základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,5 procenta.

V případě ECB trh očekává snížení sazeb o čtvrt procentního bodu na jedno procento.

Reklama

Výběr článků

Načítám